You are here

Opasne bakterije koje vrebaju na gradskim plažama i bazenima

Uzročnici problema koji vrebaju plažama, SPA centrima i bazenima su bakterije, virusi, gljivice. Zaraze možemo svesti na minimum, ukoliko se pridržavamo nekoliko pravila.

 

Jedna od osnovnih pravila je da ne posećujete bazene ili plaže sa ozledama na telu, nebitno kolika je površina tela zahvaćena. Manje ozlede kao što su rasečen prst, povređeno koleno ili ispucala koža između prstiju povećavaju rizik od nastanka infekcije.

Takođe, važno pravilo je da se ne pije voda iz bazena. Ako to uspete, rizik od zaraze ste već prepolovili.

 

Problem u bazenima ne prouzrokuje hladna voda, jer se voda redovno dezinfikuje a hlor uništava štetne bakterije-mikroorganizme. Problem predstavljaju  ivice i okolina bazena kao i tuševi. Ova mesta su pogodna za  razvoj zaraze, jer bakterije ili gljivice direktno i brže dopiru u ranu prouzrokujući infekcije. Osoba sa gljivičnom infekcijom nogu, ispod tuša je idealan posrednik za prenošenje infekcije sa jedne osobe na drugu. Iz tog razloga, prilikom tuširanja obavezno obujte papuče. Zbog ovakvih situacija je vrlo bitno korišćenje dezobarijera (kadica pred ulazak u bazen za dezinfekciju stopala), koje će sprečiti zagađivanje vode.

 

Posle kupanja u bazenima i rekama obavezno se istuširajte sapunom kako bi izbegli zaraze.

 

Iako se kod termalnih voda vrše razne vrste dezinfekcija i ovde vrlo lako može doći do zaraze. Ako u toplu vodu uđe osoba sa genitalnom zarazom, vrlo lako se može zaraziti i druga osoba, pošto je voda bakterijama kao što su Candida albicans i Trichomonas vaginalis, pogodno mesto za razmnožavanje.

 

Ako pravilno sprovodite higijenu, rizik od zaraze možete svesti na minimum!

Opasnost vreba kod osoba koja dugo vremena provode u toplim vodama i posle izlaska iz vode se uopšte ne peru ili se operu samo običnom vodom.

 

Kako smanjiti rizik na minimum?

-Birajte uvek bazen sa hladnijom vodom, ima manje bacila!

-Tuširanje i pre ulaska u vodu i posle izlaska iz vode!

-Koristiti samo sopstveni peškir!

-Prilikom izlaska iz vode, zameniti kupaći kostim suvim!

-U kabini za presvlačenje izbegavajte direktni kontakt sa golim telom!

-Ponesite papuče i izujte se pored bazena!

-Koristite naočare za plivanje i čepove za uši, ako nameravate da dosta vremena provedete ispod površine vode!

 

Autor: dipl. pharm. Klara Babenjac

Ako Vam se svideo ovaj tekst prijavite se na naša obaveštenja i promotivne poruke da uvek budete u toku novih dešavanja na sajtu Webapoteke!

Mailing lista