Sunce nam znači izvor života, koje je nužno za celokupan živi svet, ali njegovo zračenje može biti i štetno, naročito za našu kožu. Koža je najveći organ čovekovog organizma, pa se danas najveća pažnja posvećuje upravo zaštiti kože spolja. U današnje vreme kada je UV zračenje veoma veliko, izuzetno je važno koristiti adekvatna sredstva za zaštitu od sunca, kako bi izbegli opekotine od sunca.

 

UVA zraci prodiru duboko u kožu, oštećuju elastična vlakna i odgovorne su za prerano starenje kože kao i u nastanku nekih zloćudnih promena na koži.

UVB zraci su odgovorne za momentalne opekotine, a na duže staze za prerano starenje kože i za nastanak raka kože.

 

Eau Thermale Avene kreme za zaštitu kože od sunca pružaju trostruku zaštitu zahvaljujući aktivnim sastojcima kao što su:

  • fotozaštitni filteri koji štite kožu od UVA i UVB zraka

  • pre-tokoferil snažan antioksidans

  • Avene termalnu vodu koja deluje umirujuće i antiiritacijski na kožu. 

 

Posledice kožne reakcije na sunce mogu biti kratkoročne i dugoročne.

 

Kratkoročne reakcije:

-Tamnjenje je normalna reakcija. Koža stvara melanin (smeđi pigment) koja štiti od ultraljubičastih zraka. Preterana preplanulost znači da je koža bila preterano izložena UV zračenju.

-Posledica preterane izloženosti UVB zracima su opekotine. Opekotine prvog stepena su crvenilo tela koje je bilo izloženo suncu. Stvaranje mehurića znači drugi stepen opekotina, koje mogu pratiti mučnina, glavobolja, groznica i dehidracija.

 

Dugoročne reakcije:

-Fotodermatoza ili alergija na sunce je karakterističan osip koji zahvata podlaktice, dekolte sa pratećim neugodnim svrabom.

-Sunčane pege su smeđe mrlje koje se pojavljuju na delovima koje su izložene suncu (ruke i lice).

-Prerano starenje kože se manifestuje na licu, vratu, potiljku, na zadnjem delu ruku i na podlakticama.

 

Kako zaštititi kožu? Osetljiva koža, netolerantna koža, koža sklona opekotinama, osobe koje imaju svetao ten je vrlo bitno i pravilno nanošenje kreme za sunčanje, da bi imali adekvatnu zaštitu od opekotina. Kremu treba nanositi 30 min. pre izlaganja suncu, nakon plivanja, brisanja, pogotovo obratiti pažnju na osetljive delove kao što su uši, nos, dekolte, usne. U periodu od 11h do 16h treba izbegavati boravak na suncu. 

 

Kada budete pakovali torbe za letovanje, nemojte zaboraviti kremu za sunčanje! Za zaštitu na odmoru koristite Avene vodootporne kreme, koje pružaju visoku zaštitu osetljive kože. Kako bi imali ugodno i bezbrižno leto2017, pridržavajmo se saveta naših farmaceuta!

 

 

Efikasno zaštitite kožu od sunca i sačuvajte njeno zdravlje.

 

Autor: dipl. pharm. Klara Babenjac