7 najznačajnijih svojstva jedinstvene alge Spiruline

Spirulina
pripada porodici plavo-zelenih algi takozvane cijanobakterije. Ove alge se
uzgajaju u prirodnom okruženju u jezerima Srednje- i Južne-Amerike. Hranljiva
vrednost Spiruline je veći od bilo koje nama poznate hrane ili suplementa.
Spirulina je veoma bogata vrsta algi hranljivim materijama, neverovatan izvor
proteina i osnovnih aminokiselina, osim toga je značajan izvor B-, C- i
D-vitamina. Bogat je izvor minerala i sadrži enzime i hlorofile u velikim količinama.
Zbog svih ovih sastojaka Spirulina
spada u takozvanu superhranu.
1. Regulisanje telesne težine
Spirulina
smanjuje apetit, pomaže pojavi osećaja sitosti i tako olakšava mršavljenje, a zbog
izvanrednog izvora proteina ubrzava metabolizam, proces varenja. Savetuje se
konzumacija 2-3g Spiruline pre obroka.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/
2. Jačanje imuniteta
Uz Spirulinu unosimo bitne i krucijalne nutriente, prvenstveno
mikroelemente, minerale i proteine. Spirulina ima jedinstven sastav proteina, a
kvalitet istih je izvandredan. 100g Spiruline može da sadrži i do 60-70%. Ovo
znači da sa Spirulinom možemo da ostvarimo značajan unos i nadoknadu proteina.
Takođe Spirulina ima direktno viucidno i baktericidno, protivupalno dejstvo.
Postoje In vitro dokazi da Spirulina deluje povoljno kod herpes virus i influenza
infekcije. Hlorofil, hrom, selen i masne kiseline pospešuju ćelijski
metabolizam. Fikocijanin, koji je prekursor hlorofila iz Spiruline ima jako
antioksidativno dejstvo, i deluje protiv slobodnih radikala.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/
3. Čuvar jetre + Detoksikacija
organizma
Od mikroalgi Spirulina ima hepatoprotektivno dejstvo. Istraživanja su pokazala da Spirulina štiti jetru od oštećenja
koju uzrokuju teški metali. Usporava nastanak zapaljenskih procesa u jetri i
nagomilavanje triglicerida u jetri. Alga Chlorella ima takođe jako i značajno
hepatoprotektivno dejstvo.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861069/
4. Astma i alergija
Spirulina je pogodna za regulaciju alergijskih simptoma zbog
imunomodulatorskog dejstva. U laboratoriji je uspešno dokazano antihistaminsko
dejstvo. Mangan iz Spiruline potpomaže razgradnju histamina koji je odgovoran
za alergijsku reakciju (kijanje, suzenje).
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24324897/
5. Povoljno dejstvo na
kardiovaskularni sistem
Spirulina
podržava zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Sadži esencijalne
masne kiseline, koje čiste plakove sa krvnih sudova i time povećavaju gipkost
kapilara i vena. Prevenira suženje krvnih sudova, time smanjuje rizik od
nastanka povišenog krvnog pritiska, što može smanjiti rizik od nastanka
moždanog udara.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/
6. Zdrava koža i kosa
Spirulina je dobar epitelizans a gama-linoleinska kiselina ima dodatno
umirujuće dejstvo na kožu. Bogat mineralno-vitaminski sastav Spiruline neguje
ne samo kožu, nego i kosu i nokte.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7255466/
7. Dijabetes
Polisaharidi iz Spiruline se lako obrađuju na ćelijskom nivou i traže
minimalni insulinski odgovor. Iskustvo je pokazalo da Spirulina smanjuje
insulinsku rezistenciju i povećava osetljivost ćelija na insulin.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788188/
2 Komentar(a)
Iz znatiželje sam isprobala pre par godina na osnovu iskustva jedne jutjuberke i meni se sa spirulinom prosto ukus svih smutija vise dopada.
Jako je korisna za sve one koji imaju neku restrikciju u ishrani, kao dopuna
Ostavi komentar