S.O.S. Kako izgubiti kilograme posle praznika?

 

Postoji bezbroj izgovora zašto ne počinjemo s treninzima, ali smršati nije baš tako opterećujući proces kao što svi mislimo. Sasvim je dovoljno u svakodnevnice uvesti nekoliko sitnih promena, koja će nam popraviti opšte zdravstveno stanje, usput pomoći i da smršamo. Nekoliko predloga pročitaćete u narednom tekstu, koji će vam pomoći da se oslobodite viška kilograma u narednom periodu – naravno ako se budete pridržavali ovih pravila.

 

Pre jela piti dosta vode

Naučnici su utvrdili da je veoma korisno piti vodu 2 sata pre i posle jela, jer voda pospešuje absorpciju hranjljivih materija u organizmu. Ako pre jela popijemo vodu sprečavamo preterani rast nivoa insulina, koji ima veoma bitnu ulogu kod mršavljenja, jer kod povišenog nivoa insulina je veća šansa za nagomilavanje masti u organizmu.

 

Manje je uvek više

Probajte jesti iz manjeg tanjira. Obroci će vam biti manji, a videćete, bićete i siti.

 

Posvetite vreme jelu

Makar koliko da ste gladni, nemojte žuriti. Ostavite prostora za jelo. Preporučeno vreme za jelo je 15 minuta, jer toliko je vremena potrebno želucu za osećaj sitosti.

 

Izbegavajte grickalice između obroka

Za vreme dijete je ovaj zadatak veoma težak, zvuči skoro kao nemoguća misija, naročito ako ste pod stresom i presijom. Kada osetite potrebu za grickalicama, sačekajte 20 minuta, najverovatnije će vas ova potreba proći.

 

Koristite stepenice u svim situacijama

 

Radi se svega o dvominutnom treningu, s kojem ćete uštedeti toliko suvišnih kilograma, koliko se kod  mnogih neprimetno nagomila za godinu dana. Koristeći stepenice jedan minut, sagorevate otprilike 10 kalorija. To znači da ćete uskoro opet stati u omiljene farmerice ili suknju.

 

Nemojte da vas vode emocije

 

Ako imate loš dan, muči vas migrena, loše je vreme ili imate pune ruke posla, obratite pažnju šta jedete i razmislite zašto ste se odlučili baš za tu vrstu hrane. Umesto slatkiša prošetajte, nazovite nekog prijatelja ili uzmite jednu kupku za relaksaciju.

 

Spavajte bar 7 sati

Telu i umu je potrebno 7 sati sna. Ako ste preterano umorni i ne sećate se kada ste zadnji put odspavali 8 sati, zastanite i razmislite malo, jer vaše telo se muči. Loše raspoloženje prouzrokovan nesanicom, vodi do lenjosti i do obilnih obroka.

 

Nosite usku garderobu

 

Nošenjem uske garderobe suočićete se sa kritičnim mestima i više ćete raditi po tom pitanju.

 

Planove podelite s drugima

 

Ako svoj cilj podelite s drugima ili sa partnerom, šansa za uspehom je veća za 50%. Imaćete podršku prijatelja i porodice  u ostvarivanju cilja.

 

Iskoristite svaki slobodan minut

 

Dovoljno vam je svakog dana 20 minuta za vežbanje. Vreme reklama na televiziji iskoristite za čučnjeve, trbušnjake.

 

Doručkujte

 

Ni u ovom slučaju nemojmo zaboraviti savete naših baka. Bile su u pravu, doručak je najvažniji obrok u danu. Sat vremena nakon buđenja je poželjno doručkovati. Ovako pokrećete metabolizam i varenje.

 

12 sati pre buđenja nemojte jesti

 

Za pravilno funkcionisanje želuca, 12 sati nemojte ništa jesti, držite stomak prazan. Prilikom spavanja ovo ne bi trebalo da predstavlja problem. Ako ustajete ujutro u 6 sati, onda uveče posle 6 sati nemojte ništa jesti.

 

Glad maskiran u žeđ

 

Telo isto reaguje na glad kao i na žeđ. Pre nego što posegnete za hranom, razmislite da li ste stvarno gladni ili možda samo žedni. Popijte čašu vode i odmah ćete prepoznati da li se stvarno radi o gladi.

 

Jabuku jedite bilo kad i bilo gde

 

Jabuka sadrži vlakna i pektin enzim za koji znamo da  je odličan prirodni suzbijač gladi.

 

Umesto margarina i majoneza, koristite humus začinjen avokadom i senfom.

 

I za vreme dijete su dopušteni slatkiši, ali naravno u umerenoj količini. Malo parče čokolade vam neće naškoditi. Birajte crnu čokoladu sa visokim procentom kakaa, jer pored pozitivnih osobina, sadrži i antioxidanse, koji će vam pomoći kod stresa.

 

Uvek nosite sa sobom flašu vode

Kao podsetnik stavite na radni sto flašu vode, tako će vam voda uvek biti pred očima i nećete zaboraviti da pijete. Zahvaljujući vodi vaš organizam će ceo dan biti hidriran, nećete biti naduti  i osećaćete se svežiji.

 

Ako ste mislili do kraja zime da se oslobodite viška kilograma, nemojte zaboraviti i na treninge. Naime treninzi su bitan faktor kod dijete za ostvarivanje cilja.

 

Autor: dipl. pharm. Klara Babenjac

 

Preporuka Webapoteke


 

Multilac kapsule a10

Ultra Loss shake

Super Fat Burner

Acai Slim kapsule

Liposuc