Gljivica iz klase kvasnica je normalan stanovnik našeg organizma, nastanjuje crevni trakt i kod žena vaginalnu sluznicu.

Problemi sa kandidom nastaju kada se naruši prirodni balans između dobrih bakterija i gljivica usled pada imuniteta i/ili upotrebe lekova, najčešće antibiotika. Simptomi variraju i mogu biti vrlo različiti od blagih stomačnih tegoba, preko kožnih promena, čak do nervnih poremećaja.

Kandida postaje sve veći problem u zdravstvu, ponekad se čini da ni mi sami zdravstveni radnici ne shvatamo ozbiljnost istog, pa su pacijenti prepušteni samomedikaciji.

 

Suština samolečenja u četiri koraka:

  • dijeta siromašna ugljenim hidratima i kvasnicama
  • izbegavanje kiselih jela
  • dodavanje sode bikarbone
  • obnavljanje crevne bakterijske flore. 

Ovaj način izgladnjivanja gljivice daje dobre rezultate već nakon par nedelja.

Pored izbegavanja slatkih jela i kvasnih testa ne sme se zanemariti ni soda bikarbona koja smanjuje kiselost u crevnom traktu i na taj način usporava razmnožavanje gljivica. Možemo je koristiti za ispiranje usne duplje u slučaju oralne infekcije i jednom dnevno  u dozi od pola kafene kašikice u slučaju crevne kandidijaze kod odraslih osoba.

Probiotike je najbolje koristiti najmanje tri nedelje.

Kao i svaku bolest i kandidijazu bi bilo najbolje sprečiti, zato nemojmo  zaboraviti na probiotike tokom sledeće antibiotske terapije!

Autor: dipl. pharm. Klara Babenjac